De groentepluktuin Samen Telen werkt volgens een ‘pergola-systeem’. Het wordt ook wel Community Supported Agriculture (CSA) genoemd. In dit pergola-systeem werken tuinders (Jaap en Jacqueline) en leden (dat bent u) samen. De tuinders en de leden maken een aantal afspraken over de groentepluktuin en de productie :

Gezamenlijk delen van de oogst: risicodeling. Hiermee wordt bedoeld dat als de oogst van een bepaalde groente meevalt dat u hiervan profiteert en u hiervan meer kunt plukken. Valt de oogst tegen dan zal u van een bepaalde groente minder kunnen plukken.

Wederzijdse zorg: hiermee wordt bedoeld dat zowel de tuinders als de leden hun best doen om succesvol en rendabel groenten te telen.

Gezamenlijk delen van de kosten: dat betekent dat leden van te voren hun aandeel betalen zodat de tuinders met dit geld zaden, huur van land, kas en machines etc. kan betalen.

Openheid van zaken: De boekhouding is voor iedereen in te zien, daardoor kan iedereen zien wat iets kost. De leden zijn betrokken bij het beleid van de tuin en worden geïnformeerd over de gang van zaken tijdens de ledenbijeenkomst en in de nieuwsbrieven.

Door aan het begin van het seizoen een groenteaandeel te kopen zijn de tuinders verzekerd van voldoende financiële middelen om zaad etc. te kopen. De leden plukken niet alleen gezonde, verse biologische producten, maar genieten ook van het sociale leven op en rond het bedrijf. Samen dingen doen in alle openheid daaraan is een Pergola bedrijf aan te herkennen.

Doordat tussenhandel en winkels zijn uitgesloten, ontvangen de tuinders een eerlijke prijs en weet de consument waar de groenten vandaan komt en op welke wijze deze is geteeld. Tevens wordt de groente geteeld in het gebied waar ook de leden wonen. Daardoor is het qua transport en verpakking minder milieu belastend dan reguliere teelt.
Adres: Rekerkoog weg 24 – 1749 CJ Warmenhuizen
Biologische vollegrond groenten alleen beschikbaar door deelnemers, enkele kasgroenten en kruiden zijn los te koop.Tevens is er een theetuin waar biologische koffie, thee, vruchtensappen en gebak verkrijgbaar is.

Stats & tagsOverige informatie

Productcategorie

Bezorging
Lid van een brancheorganisatie? Nee

Beoordelingen

Ratings & Reviews

No reviews yet. Be the first to write one!

Write a Review